Vitweb challenge ervaringsdeskundig coaches
De komende tijd delen wij, team ervaringsdeskundig coaches hoe wij werken aan een gezonde leefstijl.
Beste lezer, via deze pagina gaan wij (team ervaringsdeskundig coaches en cliënten) met jullie delen hoe wij als team, werken aan een gezonde leefstijl. Beleef met ons mee hoe wij (soms op hilarische wijze) een nieuwe sport uitproberen, delen we onze ervaring en het proces over het stoppen met roken, wat het hebben van een hond voor je kan doen, tips en inspiratie over gezonde voeding en nog veel meer.
We doen dit met foto's, een vlog, een blog en interviews. Heb jij ideeën, inspiratie, vragen of wil je ook meedoen , mail ons dan op zo@ribwavv.nl
Liefs Christel, Stefanie, Ilse, Antoinette, Inge en Bregje.
(lees onder de foto verder)
Interview met Antoinette Venhorst over haar reis naar een rookvrij leven.
Twee jaar en twee maanden geleden ben ik definitief gestopt met roken, na zeker 25 jaar als een flinke schoorsteen door het leven te zijn gegaan. Dit was zeker niet mijn eerste poging, ik heb weleens gelezen dat een mens gemiddeld zeven pogingen moet doen om definitief te stoppen. Ik weet niet meer hoeveelste poging dit voor mij was, maar het was in ieder geval mijn beste poging :)
Ervaringsverhaal van een cliënt van het RIBW AVV
Ik was een volle blower zoals ik dat noemde. Mijn hele leven draaide alles om wiet. Ik rookte 8 haze joints per dag vanaf mijn 17e tot mijn 44e. Silverhaze en Kush waren de favorieten, soms zwaar bewerkt met chemische rotzooi. Ik had totaal ook geen besef wat ik mezelf aandeed en wat dit met je lichaam doet. Ook de criminaliteit in de coffeeshops heb ik veel gezien. En dacht altijd: ik hou mij hier buiten!


Ervaringsverhaal van een cliënt van het RIBW AVV
Wat was je belangrijkste reden om te stoppen met roken?
Ik dacht na over de voordelen van stoppen, dat was in eerste instantie voornamelijk om een financiële reden, roken is gewoon heel erg duur. Ik probeerde om te stoppen en de eerste keer lukte het me niet, wel begon ik me te irriteren aan mijn eigen gedrag. Ik kocht zelf geen sigaretten meer maar vroeg dan iemand om een sigaret of betaalde er dan bv 0,50 cent voor, ik irriteerde me aan mijn eigen gedrag.
Ik sprak erover met mijn begeleider Josefien zij gaf mij de tip om eens te kijken op https://sinefuma.com/nl/ , je kan via hun gratis nicotinepleisters en kauwgom krijgen ook heb ik mij direct aangemeld voor de online bijeenkomsten.
Tijdens de 3e bijeenkomst hadden we met alle deelnemers afgesproken om samen onze laatste sigaret te roken en daarna te stoppen, bij mij lukte dat niet. De pleisters hielpen wel en na twee weken plakken lukte het me om niet meer te roken, de behoefte was weg, de drang verdween.
Nu 3 maanden later ben ik nog steeds gestopt, Nu zat ik laatst wel in een bus op vakantie en begon die buschauffeur te roken, dat was een lastig moment en die momenten komen in golven nog wel voorbij. Het lukt me om me daar doorheen te zetten door afleiding of een bezigheid te zoeken. Die golven van zucht verdwijnen ook weer. Ik ben wel wat kilo's aangekomen, maar zodra ik wat langer gestopt ben kan ik daar altijd nog aan werken. Dat hoort er nu eenmaal een beetje bij.
Naam op verzoek van de cliënt privé gehouden.
STOPTOBER
Stoppen met roken kan lastig zijn, maar uit ervaring weten we dat het kan. Zelfs als je heel veel rookt, of als je al heel lang hebt gerookt of als je al meerdere stoppogingen hebt gedaan. In de afgelopen jaren hebben meer dan 450.000 rokers met elkaar bewezen dat Stoptober werkt. Samen stoppen is niet alleen leuker, je houdt het met elkaar ook beter en langer vol!
In de maand oktober besteden we aandacht aan het stoppen met roken, delen we ervaringsverhalen en houden enkele deelnemers bij hoe het stoppen met roken hun vergaat.
Lees het verhaal van Antoinette Venhorst die succesvol enkele jaren geleden gestopt is met roken en lees de ervaring van enkele RIBW AVV clienten.
Extra begeleiding
Samen stoppen doet wonderen. En wil je de kans op succesvol stoppen met roken nog verder vergroten, ook dan helpt Stoptober je graag op weg. Online coaching of persoonlijke begeleiding, nicotinevervangers die je zo kunt kopen of medicijnen op recept – ga voor jezelf na welke vorm van (extra) ondersteuning voor jou het meest geschikt is.
Alle ondersteuning die je via Stoptober vindt, is bewezen effectief – we weten dat het werkt. De ondersteuning is gericht op definitief stoppen, maar kun je ook tijdens Stoptober inzetten. Acupunctuur, lasertherapie en hypnotherapie vind je niet in dit overzicht, omdat van deze methoden niet is aangetoond dat ze werken.
Coaching en begeleiding richt zich vaak op de redenen waarom je wilt stoppen; de voor- en nadelen van roken en stoppen, het doorstaan van moeilijke momenten en het voorbereiden en volhouden van de stoppoging. Je kunt hierbij denken aan persoonlijke coaching, al dan niet (gedeeltelijk) telefonisch, of aan een groepstraining.
Wordt begeleiding vergoed?
Coaching of begeleiding wordt een keer per jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Medicatie wordt vergoed wanneer je gebruikmaakt van gedragsmatige ondersteuning door een erkende stoppen-met-rokenbegeleider. Vaak kun je hiervoor terecht bij je huisarts of praktijkondersteuner, of een ander adres bij jou in de buurt.
Nicotinevervangers
Nicotinevervangers zijn middelen die nicotine afgeven waardoor je minder last hebt van ontwenningsverschijnselen. Je kunt ze kopen bij de drogist of de apotheek.
Deze middelen zijn er in verschillende vormen: kauwgom, zuigtabletten, inhalers en pleisters. Hiermee kun je de nicotineverslaving in je lichaam langzaam afbouwen. Nicotinevervangers zijn er in verschillende doseringen.
NB: nicotinevervangers worden door de verzekeraar vergoed als je ze gebruikt in combinatie met begeleiding door een stoppen-met-rokencoach. Bovendien zijn ze in dat geval effectiever dan zonder begeleiding.
Hoe werken nicotinevervangers?
Nicotinekauwgom werkt snel, maar kort. Je gebruikt het anders dan gewone kauwgom. Voordat je de kauwgom gebruikt, mag je een kwartier niet eten of drinken. Nicotinekauwgom gebruik je op het moment dat je trek krijgt in een sigaret. Je begint met langzaam kauwen tot de smaak na 10 tot 15 seconden sterk is. Je kunt blijven kauwen totdat de smaak verdwenen is. Door de kauwgom tussen je kiezen en je wang te houden, neemt het slijmvlies de nicotine op. Wissel dit gedurende een half uur af met kauwen.
Een nicotinepleister plak je ’s ochtends op je bovenarm, buik, rug of heup. Voor het slapengaan verwijder je hem weer. De huid moet droog zijn en bij voorkeur onbehaard. Het beste kun je de pleister steeds op een andere plaats plakken; pas na vijf dagen mag hij weer op dezelfde plaats.
Kauwgom en pleisters hebben een verschillend effect. Pleisters geven regelmatig nicotine af, terwijl kauwgom wat meer pieken en dalen geeft.
Medicijnen via de huisarts
Heb je, ondanks de ondersteuning door Stoptober en het gebruik van nicotinevervangers, behoefte aan meer ondersteuning? Je huisarts kan je dan een medicijn voorschrijven, en met dat recept ga je naar de apotheek. Ook kun je terecht andere gespecialiseerde professionals en organisaties. De beste begeleiding bij jou in de buurt vind je hier.
Veel ziekenhuizen hebben een rookstoppoli. Hier krijg je professionele begeleiding tot een jaar na je stopdatum. Bij sommige poli’s kun je zonder verwijzing binnenlopen. Heb je erg veel moeite met stoppen, dan kun bij een instelling voor verslavingszorg terecht.
Landelijke aanbieders van aanvullende begeleiding
SineFuma (076-8895195) biedt telefonische ondersteuning, persoonlijke coaching en een stoppen-met-rokencursus in verschillende plaatsen in Nederland. SineFuma heeft ook een specifiek aanbod voor zwangere vrouwen.
SmokeFree (088-5800067) biedt individuele begeleiding bij telefonische coaching en groepscoaching. Speciaal programma voor zwangeren, mensen met een zwangerschapswens, ouders en jongeren tot 18 jaar. Voor bedrijven, organisaties en instellingen verzorgt SmokeFree motivatie workshops voor werknemers en op scholen en opleidingsinstituten voor leerkrachten, leerlingen en studenten.
Momentum Training & Coaching (06-54357575) geeft begeleiding (groepstraining) bij onder meer stoppen met roken.
WeQuit (085-1124367) biedt individuele telefonische begeleiding of groepstrajecten op basis van videogesprekken. Een traject bestaat uit een intake en zes sessies en mensen kunnen daarna een jaar lang nazorg krijgen in de vorm van wekelijkse open online groepen onder begeleiding van een psycholoog. Sessies vinden overdag of ’s avonds plaats en onze behandelaars spreken verschillende talen (oa Nederlands, Engels en Marokkaans / Arabisch).
Luchtsignaal (088-7867770) biedt telefonische coaching, groepsbegeleiding en een online zelfhulpprogramma met blogs, forums en chat.
Medipro (088-7867799) biedt persoonlijke coaching (Medipro heeft behandelcentra door het hele land) en telefonische coaching.
Psymind (06-22202549) biedt telefonische coaching, groepstraining, leefstijltraining en coaching aan zwangeren. Dit geldt voor particulieren, GGZ-organisaties en bedrijven.
Rookvrij en Fitter (085-0608010) wordt volledig vergoed door alle zorgverzekeraars m.u.v. DSW. De stoppen-met-roken coaches ondersteunen je om rookvrij te worden. Daarnaast helpen de coaches je om fitter te worden en meer te bewegen. Want als je meer beweegt dan heb je minder last van ontwenningsverschijnselen, drang naar sigaretten en kom je minder aan (of val je zelfs af!).
Stop ook 28 dagen met roken in oktober
Ilse en de proefles pilates
Tja pilates, ik had er wel eens van gehoord, ik heb ook een blauwe maandag aan Yoga gedaan en dacht altijd dat het daarmee vergelijkbaar was.
Ik meldde mij online aan voor een proefles.
Op een woensdag ochtend in mijn vakantie had ik mijn eerste proefles pilates bij een pilatesschool aan de Apeldoornseweg in Arnhem. De juf vertelde me dat ik qua kleding kon aandoen wat ik wilde als ik er maar makkelijk in kon bewegen. Ik koos voor een korte sport legging en een t-shirt en daar ging ik.
Ze vroeg bij de aanmelding ook of ik blessures beperkingen of klachten had waar ze rekening mee moest houden en hoe lenig ik was. Niet dat dat iets uitmaakte want ook niet lening en met blessure of klachten kan je gewoon pilates gaan doen, juist goed voor je herstel werd mij verteld.
Op de website las ik het volgende: Je zou Pilates kunnen omschrijven als een “inspannende ontspanningsles”. Pilates is een training waarbij houding, stabiliteit, coördinatie, ademhaling en focus op lichaam en geest het uitgangspunt is. Het is een effectieve training die je spiergroepen versterkt én rekt om een sterk maar ook soepel lichaam te krijgen.
Die omschrijving klopte wel aardig, bijna alle oefeningen deden we zittend of liggend op een zachte mat. We waren met totaal 5 personen in de leeftijd van 32 tot 67 jaar. Bepaalde oefeningen lukte mij en een andere man niet, de juf zag dat gelijk en hielp ons door een makkelijkere variant voor te doen. Ze keek goed naar mijn houding en corrigeerde die waar nodig. Zelf ben je vooraf toch een beetje onzeker merkte ik, doe ik het wel goed, kan ik alle bewegingen wel, laat ik niet per ongeluk een scheetje, dat soort beren op de weg ; )
Ik merkte wel dat het mijn eerste keer was maar het lukte me aardig om mee te doen, het is niet een sport waar je met rode wangen en zweet op het hoofd vandaan komt, ik vond het echt fijn om zo met je houding bezig te zijn en je lijf te voelen, voor herhaling vatbaar.
Ik ben geen lid geworden van de pilatesschool, misschien gebeurd dat nog, voor nu kreeg ik van iemand de tip om thuis pilates te doen, om zo te kijken hoe het bevalt. Ik doe het nu thuis met youtube video's van: https://www.youtube.com/@JessicaValantPilates en ik kocht mooie dikke een yoga mat bij de Decathlon.
De proefles was vooral om me eens uit m'n comfort zone te halen en eens een sport te gaan doen waar ik niet bekend mee ben en nooit eerder had gedaan. Mijn ontdekkingstocht is nog niet afgelopen en ik ga nu kijken welke sport ik hierna wil gaan proberen. Best spannend iets nieuws en binnenkomen bij een groep die je niet kent natuurlijk maar ik ben blij dat ik het gedaan heb.
Heb jij een idee voor een leuke sport mail me dan op zo@ribwavv.nl
Liefs Ilse.
LIFE HACKS
'simpele dingetjes die het leven beter maken'
Op deze pagina verzamelen we allemaal simpele acties, die vaak weinig moeite en geld kosten om je leven te verbeteren, ze zijn gebaseerd op de WRAP . Wanneer jij een fijne aanvulling weet, schroom niet om die te delen, zo kunnen andere daar ook van profiteren.
- ik heb altijd een thermoskan thee bij me heb zodat ik meer vocht binnen krijg dan steeds een los kopje te pakken.
- Ik heb in mijn kast 'nood soep' overgenomen van iemand tijdens een WRAP training. Wanneer ik geen zin/tijd heb of me niet goed genoeg voel om naar de supermarkt te gaan, heb ik een blik soep, een zak pasta en een pot kant klare saus, in de kast. Zo heb ik altijd een maaltijd in huis voor nood.
- bed opmaken, klink gek maar ik probeer iedere ochtend, hoe moe, zwaar of somber ik me ook voel, mijn bed op te maken (netjes opgeslagen om te luchten is ook opmaken). 1 de kamer ziet er al beter uit met een opgemaakt bed en 2 ik heb toch maar mooi 1 hele taak verricht die ochtend, dat pakt niemand me meer af!
- bij het opmaken van je bed heb je aandacht voor detail en aan het einde van de dag word je eraan herinnerd dat je iets goeds hebt gedaan.
In een 'ode aan Flip"verteld Stefanie Polkamp, ervaringsdeskundig coach bij het RIBW AVV over haar hond Flip en wat het hebben van een hond toevoegt aan haar levensgeluk.
Flip is mijn reminder over hoe ik in het leven wil staan…hij denkt niet na over afstand en nabijheid ,voelt zich niet afgewezen,luistert en geeft onvoorwaardelijk zijn liefde en vriendschap zonder er wat voor terug te vragen. Het maakt hem niet uit of je dure kleren, een auto of een groot huis hebt, een rotte stok is genoeg voor hem. Het maakt niet uit of je verslaafd, dakloos, groen, geel of paars bent. Hij kan meer in een minuut uitdrukken met zijn staart dan een mens met zijn tong in uren.
Als je hem je hart geeft zal hij jou de zijne geven. Over hoeveel mensen kan dat gezegd worden. Hoeveel mensen kunnen jou een uniek, puur speciaal gevoel geven? Hoeveel mensen kunnen er voor zorgen dat je je…buitengewoon speciaal voelt.
Hij leert mij elke dag in het nu te leven en om te vergeven en elke dag als een nieuwe kans te zien.
De wereld zou een betere plek zijn als iedereen de vaardigheid zou hebben om onvoorwaardelijke liefde te geven zoals Flip.
Voor mij zijn dagelijks 3 dingen belangrijk om te doen om mijzelf op de rit te houden,wandelen in de natuur,gezond eten en een goede (nacht) rust.
Flip geeft mij de structuur en veiligheid die ik nodig heb om te kunnen functioneren met mijn C.PTSS.
Vooral in de nacht als ik een herbeleving of een nare droom krijg houdt hij mij in het hier en nu. Hij maakt mij wakker en blijft bij mij liggen tot ik weer rustig ben. Door Flip gebruik ik geen medicatie meer, hij reguleert mijn zenuwsysteem en weet instinctief wat ik nodig heb.
Samen werken wij voor RIBW Arnhem en Veluwe Vallei, bij jeugd en jongvolwassenen en ik heb aan een aantal jongeren gevraagd wat Flip voor hen betekent:
*Ik vind het heel leuk om samen met Flip te spelen en hij is altijd blij om mij te zien.
*Door met Flip te gaan wandelen heb ik ook meer geleerd om mijn grenzen aan te geven, want je moet wel heel duidelijk zijn tegen hem.
*Van Flip wordt ik altijd blij en vrolijk ook al voel ik mij vaak niet zo …Flip komt soms ook bij mij op visite…dan hebben we een knuffeluurtje samen.
*Door met Flip op de hei te gaan wandelen heb ik ontdekt hoe rustig en hoe fijn ik het vind in de natuur.
Flip met je lieve pretoogjes.
Ik kijk er altijd zo naar uit om je te zien.
Je spontane honden kusjes en je schattige neusje,
Je bent altijd blij om mij te zien.
Je kwispelt mijn verdriet weg met je vrolijke krullende staart.
Want waar je ook gaat,je brengt geluk met je mee.
Flipje, je bent een lief krullend bolletje geluk.
Fijne dierendag allemaal,
Liefs Stefanie en Flip
Ervaringsdeskundig coach & Hulphond