Arnhem telt bijna 40.000 vrijwilligers. 'De Gelderlander' richt elke week de schijnwerper op een van hen. In de aflevering van vandaag: Bart Diederen.

De Buurtcirkel, de Regionale Adviesraad (RAR), het ZO-ambassadeurschap: een greep uit de vrijwillige functies die Bart Diederen (32) vervult voor de RIBW Arnhem & Veluwe Vallei. En hij is zelf cliënt. 

"Ik groeide op in Cuijk", vertelt Diederen. Ik verhuisde op mijn 19e naar Velp en ging Bouwkunde studeren in Arnhem. Die opleiding maakte hij niet af. "Ik ging aan het werk in de bouw." Tot het niet meer ging, vanwege diverse mentale klachten. "Het uitzendbureau heeft me doorverwezen naar Pro Persona." Diederen was toen 27. Twee jaar later kwam hij terecht bij de RIBW en via die instelling woont hij nog altijd begeleid. 

Sindsdien heeft Diederen steeds meer vrijwillige taken op zich genomen. Hij geeft als cliënt input aan de instelling via de RAR en is ZO-ambassadeur. ZO staat voor Zelf & Ontwikkeling en richt zich op het herstel en eigen kracht. 

Sinds twee jaar is hij bovendien actief binnen een Buurtcirkel: een sociaal netwerk voor 'kwetsbare mensen'. "Twee keer per maand komt iedereen bij elkaar; we eten dan bij mij thuis." 

De Buurtcirkel biedt ook sociale controle. "Bij het sinterklaasfeest dit jaar ging het met één jongen niet goed. Hij reageerde niet op berichten. Ik heb hem gebeld en gevraagd: is alles oké?"

Daarnaast is Diederen kwartiermaker via de RIBW. "Wij slaan bruggen vanuit de samenleving naar buitenstaanders, zoals bijvoorbeeld daklozen", legt hij uit. Ook werkt Diederen één keer per kwartaal mee aan een landelijk initiatief tegen stigma's. "De laatste keer was tijdens de week van de psychiatrie. Iedereen zat in een eigen hokje. Mensen konden daar met ons praten over 'ons' stigma." 

Diederen is zo'n 20 uur per week actief als vrijwilliger. En als hij daarmee niet bezig is, dan is hij vaak in de bioscoop te vinden. "Ik kijk graag films. En ik lees veel."

Hier lees je het hele artikel!