ZO herstelactiviteiten, inspiratie en verslagen

De ZO-ambassadeurs, zowel medewerkers als vrijwilligers, organiseren regelmatig activiteiten in de regio's die gericht zijn op herstel. Lees hier hun verslagen, raak geïnspireerd door wat onze herstelambassadeurs organiseren. Op zoek naar leuke spellen? Scroll naar beneden voor een overzicht van spellen die je kan uitproberen (spellenbank op CB) en evt. kan bestellen voor je regio.

Team Jeugd en Jong Volwassenen wenst iedereen een fijne vakantie en voor 2024

We zullen je wonden niet helen

Geen pleisters plakken op de pijn

We zullen naar je luisteren

Er gewoon voor je zijn

Afgelopen 18 december organiseerde JJV een kerstbingo op Het Torentje in Presikhaaf voor de jongeren, vrijwilligers en ZO ambassadeurs.

Het was een groot succes en iedereen ging met een leuk presentje weer richting huis.

In september 2023 organiseerde de ZO Dieren een hondencoaching.

Het teken was leren door te doen, het was een geslaagde middag.

ZO team Schuytgraaf organiseerde de herstelgerichte activiteit 'Maskers Maken' in november 2023

Het was een geslaagde middag, iedereen heeft een prachtig masker gemaakt waarbij ze zichzelf goed hebben weer gegeven en zich eigen een stukje bloot hebben durven stellen aan anderen.
Er is veel van elkaar geleerd en aandachtig naar elkaars verhaal geluisterd.
Maar bovenal heeft iedereen er veel plezier aan beleefd!
Doel: Client bewust maken hoe hij naar zichzelf kijkt en hoe hij zich voor doet. Letterlijk kijken welk masker hij op zet, maar er van binnen hele andere dingen spelen. een bewustmaking van. Door het masker na die tijd samen te bespreken (als daar behoefte aan is) maak je verbinding en kan mooie gesprekken opleveren over herstel. Ook de verbinding onerling kan mooie gesprekken opleveren.
Robin Wolvers

ZO activiteit, samen wandelen regio Arnhem Zuid Schuijtgraaf

Afgelopen 30 Juni was er een wandeling in park lingezegen, we hadden perfect weer en super leuke en gezellige deelnemers.
Vanuit de wandeling is er een nieuwe vriendschap ontstaan.
Mooi om te zien dat een wandeling zo verbindend kan werken.
De wandeling gaan we zeker nog een keer doen!

ZO herstel activiteit:

Welk dier ben jij?

Christel van Essen organiseerde samen met de ZO herstelambassadeurs in haar regio de herstelgerichte activiteit, welk dier ben?

Op de foto zie je het resultaat van een van de deelnemers, de klei kochten we bij de action, deze droogt aan de lucht en hoeft niet gebakken te worden.

 

Gevoelens op het doek

Westervoort, Duiven en Zevenaar

Korte beschrijving van de activiteit

In het eetcafé liggen schilderspullen klaar voor deelnemers om te gaan schilderen. Onze ZO ambassadeur Rita zal kort de middag inleiden met wat schilderen voor haar betekent en neemt wat eigen voorbeelden mee. Vervolgens gaan deelnemers aan de slag met hun gevoelens schilderen op het doek. Waarbij ruimte is voor uitwisseling.

Beschrijf het doel van de activiteit

- deelnemers herkennen gevoelens en brengen deze tot uiting op het doek - deelnemers raken onderling met elkaar in gesprek naar aanleiding van wat ze schilderen

De activiteit breng deelnemers in beweging door actief iets te gaan doen, buitenshuis met anderen.

De activiteit zorgt ervoor dat men nadenkt over wat bij hen aan gevoelens leeft. En deze te uiten op een creatieve manier en hier onderling over met elkaar deze gevoelens te delen.

 

Workshop mindfullness in Dieren

5 bijeenkomsten met max 8 deelnemers waarin wij 5 mindfulness oefeningen zullen doen. Terugkoppeling / delen van ervaringen tijdens de oefeningen Daarbij achtergrond over wat mindfulness is en hoe het is ontstaan. Huiswerkoefeningen tussen de bijeenkomsten door.

Beschrijf het doel van de activiteit

Kennis maken met mindfulness Zelfontwikkeling Zelfkennis vergroten Ervaring met meer voelen i.p.v denken Acceptatie van het moment In het nu leren zijn

Eigen ervaring opgedaan tijdens de oefening zal worden gedeeld in de groep. Besproken zal worden hoe mindfulness ondersteunend kan zijn in het proces van herstel en toegepast kan worden op allerlei gebied in het dagelijks leven.

De spellenbank van de ZO

In dit overzicht vind je een verzameling van spellen met vaak een herstelgericht thema, het zijn spellen die wij als ervaringsdeskundig coaches spelen tijdens bv een peersupport. Op het Centraal Bureau hebben we een leuke verzameling die je kunt lenen, ben je enthousiast dan kan je het spel bestellen voor je regio. Onderaan de pagina vind je een overzicht van spellen die je kunt lenen bij de ZO op het Centraal Bureau.

 

 

 

Kwaliteitenspel: Een kleurrijk persoonlijkheidsspel dat je helpt om meer zicht te krijgen op de vraag: Wie ben ik? Het spel bestaat uit 140 kaarten met daarop karaktereigenschappen. Op de ene helft staan woorden die kwaliteiten aanduiden, bv. betrouwbaar, flexibel. Op de andere helft staan woorden die vervormingen (of valkuilen) aanduiden, bv. arrogant, chaotisch.

Door het spelen van het Kwaliteitenspel kun je een antwoord vinden op vragen als:
* Welke zijn mijn sterke en minder sterke kanten?
* Hoe zien anderen mij?
* Welke kwaliteiten wil ik ontwikkelen?
Er zijn talloze toepassingen van het spel in werk en privé. Voorbeelden daarvan zijn: samenwerking in teams, het geven van feedback, bewustworden van de eigen sterke en/of minder sterke kanten, vergroten van het zelfvertrouwen, functioneringsgesprekken, loopbaanplanning en individuele begeleiding.

Lekker in je vel spel: Tekst, beeld n prikkelende vragen helpen gevoelens en emoties bespreekbaar te maken, ze te (h)erkennen en er beter mee om te gaan. Verrassend, hoe je jezelf en elkaar nog beter leert kennen. Je voelt je daardoor zekerder n het helpt je in je relaties met anderen. Kijk, speel, luister en vertel ...!

360 Stories is een bordspel zonder winnaar of verliezer. Een spel voor met z’n tweeën of voor een hele groep. Je speelt het een uurtje of een hele nacht… 360 Verhalen is een uitnodiging om bijna verdwenen herinneringen op te halen en samen allerlei verhalen uit te wisselen. Verhalen van heel vroeger, van nu of van daar tussenin. Banale verhalen of juist emotionele gebeurtenissen. Je houdt het lekker luchtig of je gaat heel diep: jij bepaalt welk verhaal je vertelt.

 

Spiegel jezelf spel. Spontaan, sportief, grappig, dapper, eerlijk, vrolijk...
Voor iedereen van 8 tot 88 jaar die in de spiegel durft te kijken om zo zijn zelfvertrouwen te vergroten. Spiegel jezelf! Kijk met een positieve blik en zie je kwaliteiten. Met het Spiegel-jezelf-spel ontdek je spelenderwijs op een leuke spannende manier je sterke eigenschappen. Raak zo snel mogelijk al je kaarten kwijt en hoor wat anderen zo leuk aan je vinden. Je zult zien dat het je verrast!

EigenWijsjes: coachingkaartjes leer positief denken
Leuke verrassende kaartenset voor kinderen van 6 tot 106.... Ik kan het! Ik mag anders zijn! Ik zeg wat ik voel! ...
Ontdek de kracht van het positief denken!Trek jouw persoonlijk EigenWijsje: jouw focus voor een speciaal moment, die dag of voor een hele week. De krachtige positieve zin geeft je meer zelfvertrouwen en is daarbij een steuntje in de rug. Het helpt je positief te denken, op een eigen en wijze manier!

Steekje los spel 

Spelenderwijs in gesprek over psychische gezondheid en kwaliteit van leven. Verrassend, openhartig, educatief, verhelderend, taboedoorbrekend en met humor. Een uniek, flexibel en veelzijdig spel, voor iedereen die een raakvlak heeft met psychische gezondheid. Bijvoorbeeld cliënten, ervaringsdeskundigen, hulpverleners, familie en vrienden. In gesprek gaan over de psychische gezondheid en de kwaliteit van leven is het doel van Een Steekje Los. Het kan gespeeld worden als gezelschapsspel met een knipoog naar de psychiatrie. Maar het kan ook uitstekend ingezet worden tijdens gespreksgroepen, gastlessen, teambuilding, intervisie en kennismaking voor meer diepgang.

Zie hier de uitbreidingssets op thema: webshop    Op het centraal bureau zijn diverse uitbreidingssets aanwezig.

 

Overzicht aanwezige spellen van de ZO op het centraal bureau die je kunt lenen.

 

 

 

Afgelopen 19 januari 2024 organiseerde de ZO herstelambassadeurs de herstel activiteit, Muziek met gevoel.

Welk lied heeft voor jou een speciale betekenis, een herinnering of spreekt jou in het bijzonder aan?

Robin Wolvers medewerker begeleiding en ZO herstel ambassadeur maakte een filmpje van de activiteit:

Het was een leuke maar ook emotionele ervaring, de muziek maakte bij sommige deelnemers best wel wat los en er vloeide zelfs een enkel traantje bij de begeleider.
Mooi om te zien hoe muziek helpend en troostend kan zijn.
Bekijk het filmpje hier:
FILMPJE