Online tips en ideeën

Sporten, cultuur, natuur, muziek en nog veel meer. Allemaal digitaal!

Sterk door werk, serie “Achter het raam”

Mensen met een psychische kwetsbaarheid vertellen op welke manier zij invulling geven aan het thuiswerken.

Verbindende activiteiten maken de zomer vitaal!

Vanaf dinsdag 14 juli a.s. starten de Verbindende zomeractiviteiten van Vitale Verbindingen in het Inloophuis Sint Marten, De Nieuwe Hommel en Huis voor Wijk. In samenwerking met Rozet, taal, kunst en erfgoed in Arnhem en Indigo Gelderland, basis GGZ en een aantal bewoners hebben wij deze zomer een uitgebreid workshopprogramma. Deze activiteiten zijn gericht op…

Nieuwsbrief

Wil jij wegwijs worden op het internet?

Wil jij wegwijs worden op het internet? Wil je leren wat je online allemaal kan doen? Start dan direct met het lesprogramma Welkom Online

Wil je begeleiding bij deze lessen? Dat kan via het Nationaal Ouderenfonds.

Klik hier om u aan te melden of bel 

088 344 2000

Ontspanning

Meditatie zorgt ervoor dat paniek en angst niet de overhand nemen. Nu met alle maatregelingen rondom corona extra belangrijk. Dolly Heuveling van Beek deelt hoe het weer een beetje rustig wordt in je hoofd.

Samen psychische gezondheid verbeteren

Ruim 40 procent van de Nederlanders heeft ooit psychische klachten gehad. MIND wil psychische problemen voorkomen, mensen die hiermee te maken hebben ondersteunen en zorgen voor meer openheid en begrip. Dit doen we door informatie te bieden, onderzoek te doen, projecten uit te voeren en actie te voeren. Bij MIND kun je terecht voor informatie en advies van hulpverleners en lotgenoten. 

Ook via GoodHabitz kun je gratis online trainingen volgen. Wat dacht je van 'Piekermodus uit' of 'Fysiek en mentaal topfit'? Vul je naam en e-mailadres in en bevestig de link die je vervolgens in je mail krijgt. Daarna kun je meteen aan de slag. Deze online trainingen zijn t/m 28 april gratis!

Heb je in deze tijd ook behoefte aan mentale ondersteuning? Pro Persona organiseert elke dinsdagmiddag een livestream waarin thema’s worden besproken als piekeren, stress en slapen. Hier vind je meer informatie.

 Via deze link kun je tips krijgen van Propersona

Kijk voor inspiratie ook op de online activiteitenlijst van Lister!

Mindfulness

Iedereen kan de app 'VGZ Mindfulness' gratis gebruiken. Downloaden kan via de Appstore of Playstore. Er staan lange en korte oefeningen in om te doen, van visualisatie tot meditatie en ademhalingsoefeningen. Ook geschikt voor beginners!


Therapieland.nl

Je kunt gebruik maken van gratis zelfhulpmodules.

De modules die beschikbaar zijn, gaan over de volgende onderwerpen:
Omgaan met coronastress (angst)
Dealing with coronastress (Engelse versie)
Thuiswerken
Eenzaamheidsvirus (omgaan met eenzaamheid, onder meer als gevolg van deze crisis).

Deze modules zijn te vinden op www.therapieland.nl/programmas

Op de webpagina kan je gratis een account aanmaken en gebruik maken van de programma's.

SoChicken

Jelle Hermus van SoChicken heeft leuke tips en ideeën om je leven leuker te maken; zoals hij het zelf zegt. Hij heeft 2 boeken geschreven en er is veel te zien via zijn website. Met onderwerpen als: Positiviteit, gezond eten, meditatietips, zelfvertrouwen.

Spelletjes

Gamepoint is een spelletjessite. Je kunt samen met anderen online spelletjes spelen. Dit kan ook met bekenden, je kunt bijvoorbeeld samen een tijd afspreken. Kortom een manier om een spel te doen met je huisgenoot, gewoon vanuit je eigen kamer.

Ook The New York Times biedt gratis puzzels aan.

Op pzzl.com worden veel puzzels gratis beschikbaar gemaakt, mét uitleg en tips. Van alles wat: cryptogrammen, kruiswoordraadsels, codekrakers en sudoku’s.

Online gratis kruiswoordpuzzels doen!

https://www.denksport.nl/online-puzzelen

Kruiswoordraadsel Achtergrond Denk - Gratis foto op Pixabay

 

Creatief/textiel

Oefenen met het creatief gebruik van beeld? Met de Vrijwilligerscentrale Arnhem maak je van een collage zelfs een kunstwerk! Of liever online tekenles van de makers van Donald Duck

Gratis brei- en haakpatronen kun je downloaden bij het Wolplein.nl, Jufsas.com of echtstudio.nl

Doe mee met de kunstopdrachten via de Facebookpagina van Kunstportaal Arnhem. Hier worden regelmatig nieuwe opdrachten of tips geplaatst. Ook leuk: je kunt je gemaakte creatie delen en elkaars kunstwerk zien

Natuur

De Keukenhof bezoeken? De komende weken kan dit online. Krijg de mooiste plekjes van het park zien.

Natuurmonumenten brengt de natuur bij je thuis. Bezoek de 19 bijzondere natuurgebieden  via Google Street View.

Beleef de lente! Altijd al benieuwd geweest naar hoe het er aan toe gaat in het nest van de ooievaar, steenuil of merel? Kijk live mee naar deze vogels in hun nest tussen 1 maart en eind juli.

Volg alle ontwikkelingen van de broedende lepelaarskolonie live via  én je kunt live zo'n 25 broedende lepelaarkoppels volgen via de Lepelaarcam.

Cultuur

De Google website arts & culture geeft je de mogelijkheid om vanuit je eigen woning kunst van over de hele wereld te bekijken! Je kunt kunstwerken echt van dichtbij bekijken door de zoomfunctie. 

En je kunt zelfs virtuele rondleidingen krijgen door nationale en internationale musea en andere top exposities. Musea als Guggenheim New York, Pergamommuseum Berlijn,

Rijksmuseum Amsterdam, Musée d’Orsay Parijs en nog veel meer kun je online bezichtigen. Naast musea kan je iconische locaties en beroemde gebouwen bezoeken.

De Lindenberg Thuisbezorgd: elke werkdag om 17.00 uur is De Lindenberg Nijmegen een half uurtje live online, waar een van hun kunstdocenten een les geeft uit de kunstdisciplines. Neem een kijkje en doe mee! 

Het is bedoeld voor iedereen, je hoeft dus geen cursist van de Lindenberg te zijn. Ze hebben aanbod op het gebied van beeldende kunst, muziek, theater en dans. 

Bekijk schilderijen in het Van Gogh Museum


Thuis in het museum
Houd deze pagina in de gaten, nieuwe tips volgen!

https://www.museumkaart.nl/Speciaal/Thuis-in-het-museum

In deze speciale tijd waarin de wereld door het coronavirus er heel anders uitziet is er het Special Arts Bulletin. Het bulletin verschijnt een aantal malen per week met items over kunst, poëzie en meer... ter inspiratie voor iedereen die zich thuis wil omringen met kunst.

Èn elke editie een tip om zelf aan de slag te gaan nu we niet naar het (dagbestedings)atelier kunnen gaan.


Museum Arnhem

Museum Arnhem blijft ondanks de tijdelijke sluiting van expositieruimte De Kerk online zichtbaar. Met video’s, challenges, winacties en een educatieprogramma.

Kijk hier voor het online quarantaine programma.

Louvre Parijs

Ga digitaal naar het Louvre in Parijs.
Bezoek de tentoonstellingsruimten en galerijen van het museum, bekijk de gevels van het Louvre, ga mee op een virtuele tour en geniet van het uitzicht.

Misschien geef je helemaal niets om kunst, toch lijkt het je wel eens leuk om een schilderij of kunstwerk beter te bekijken? Of ben je museumliefhebber?

We gaan in een groepje een schilderij of kunstwerk ​online​ bekijken via een
Google meeting. We bespreken dan het kunstwerk aan de hand van de beschrijving en/of filmpje van het museum.

zie info hiernaast

Vintage Retro Business - Gratis afbeelding op Pixabay

Zelfportret, Vincent van Gogh, 1887 - Rijksmuseum

Maximaal 4 deelnemers per keer.

Heb je zin om mee te doen, dan kun je je aanmelden via het volgende email-adres:

n.vanbommel@ribwavv.nl

In de toekomst hopen we aan de hand van suggesties andere kunstwerken samen te gaan bekijken. Wordt vervolgd!!

Online rondleiding Hotel Jakarta
Kijk online binnen bij Hotel Jakarta tijdens een exclusieve rondleiding. Van de subtropische binnentuin tot de avontuurlijke skybar, je kijkt je ogen uit!

Online kunst kijken van het Rijksmuseum.

Op de website van het Rijksmuseum zijn meer dan 700.000 kunstwerken online te bekijken. Op Instagram worden virtuele tours gegeven en curatoren geven in video's uitleg over schilderijen.

Airborne Museum Hartenstein

Het museum over de Slag om Arnhem in 1944 is gevestigd in Villa Hartenstein, toen hoofdkwartier van de Britse luchtlandingstroepen. Geniet van de luisterverhalen Haal Hartenstein in huis, verteld door o.a. Ad van Liempt. Het museum is helemaal vernieuwd, alleen zag niemand het nog. Nieuwsgierig? Kijk hier.

Museum Verhildersen

De tuin en het landgoed Verhildersum zijn open. Wie het verhaal van Verhildersum wil begrijpen moet eigenlijk naar binnen. In de borg, de boerderij en het arbeidershuisje. Omdat dit nu even niet kan, komt er wekelijks een nieuwe film online.

David Hockney

David Hockney deelt exclusieve kunst uit Normandië, als 'een onderbreking van het nieuws'.

Museum Voorlinden

Voorlinden is gesloten. Ze brengen online Voorlinden bij je thuis.

Elke dag vertellen ze je via Facebook en Instagram over de kunstwerken uit de collectie. Zo blijft Voorlinden toch dichtbij.

Ga elke dag even zitten of liggen en luister dan naar een Binnenwerkje.

Binnenwerkjes zijn stukjes luistertheater voor thuis, gemaakt door Wannet en Bouwman. 

Thuis naar het theater: van online musicals tot cabaret en ballet.

Van volledige musicals en klassiek ballet, tot een familievoorstelling en cabaret: er is voor ieder wat wils. Met de volgende online theatertips kun je ook thuis genieten van theater.

Kijk bijvoorbeeld naar de familievoorstelling: De Gelaarsde Poes

Of kijk naar de Empty Concertgebouw Sessions

Bekijk anders hier de cabaretvoorstelling V van Guido Weijers

Revue: Showponies
Bij NPO Start is de revue voorstelling Showponies van Alex Klaasen terug te zien.

Je kunt hier de toneelvoorstelling Turks Fruit bekijken.

Musical: The Shows Must Go On


Elke vrijdag wordt er om 20.00 uur Nederlandse tijd een volledige (Engelstalige) musicalvoorstelling uitgezonden op het YouTube-kanaal The Shows Must Go On. Daarna is de voorstelling nog 48 uur te bekijken.

Arnhems Uurtje Cultuur.

Kunst 55+ van Rozet zet zich ook in deze lastige tijd in voor ouderen.

Vanaf donderdag 14 mei, 11.00u, zenden ze via Youtube wekelijks een programma van een uurtje uit met allerlei leuke onderwerpen over cultuur, taal en erfgoed. Wekelijks staat er een nieuw programma online vanaf donderdagochtend vanaf 11.00u .

U kunt ook zelf een aandeel leveren! Maak een filmpje van uzelf waarin u vertelt over uw lievelingskunstwerk, boek of gedicht. Draag een eigengemaakt gedicht voor, of deel een herinnering aan een mooi concert dat u ooit meemaakte met ons.
U kunt uw bijdragen leveren door deze te mailen naar : ineke.tegelaar@rozet.nl.

kijk ook op de site www.rozet.nl of op hun app.

Madurodam thuis
Madurodam brengt het mooiste wat Nederland te bieden heeft nu virtueel naar je toe. Ontdek de miniatuurwereld via vlogs, doe de quiz of ga creatief aan de slag.

Sporten met tv & radio

Tv Gelderland
Kijk naar 'Gelderland in Beweging'. Elke werkdag tussen 10.00-11.00 uur zendt Omroep Gelderland in samenwerking met Sportservice Ede het programma Gelderland in Beweging uit. “Er is heel veel in en om het huis dat je kunt gebruiken om te sporten. Dat laten we in onze lessen zien”.

Nederland 1
Doe mee met ochtendgymnastiek tijdens 'Nederland in Beweging' iedere werkdag om 10:15 op Nederland 1.

 

OmroepMax
Olga Commandeur is personal trainer van thuiszittend Nederland. Op MAX Vandaag publiceert zij een wekelijks trainingsschema voor iedereen die mee wil doen, aan de hand van archief uitzendingen van Nederland in Beweging. Met elke dag nieuwe oefeningen, motivatie en tips om thuis te trainen.

Dagelijks op NPO Radio 5 & MAX Vandaag 
Elke dag staat een ander lichaamsdeel centraal. Met afwisselend intensievere en minder intensieve trainingen. Elke doordeweekse ochtend op NPO Radio 5 in "Je Dag Is Goed" introduceert Olga de oefening van de dag bij Jeroen van Inkel. Ook te volgen via sociale media.

Radio 5 ‘je dag is goed’

Facebook.

Live radio.

Dagelijks op Tv
Naast de speciale “Heel Nederland Thuis in Beweging”-trainingen, is “Nederland in Beweging” ook elke dag rond 10.25 uur op NPO 2 bij Omroep MAX te zien.

Fijne Yogales voor beginners.

Door Myrna van Kemenade. Duurt ongeveer 9 minuten.
Klik op deze link voor de les.

Voor meer Yoga kijk op het Youtube kanaal van Yoga Magazine

Een stel studenten fysiotherapie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) heeft QuaranTrain opgezet. Zappsport@home
Op de youtube pagina van Zappsport uploaden ze dagelijks een korte workout. Want wie wil er nou niet trainen met Roy Meyer, Steven Brunswijk of Nathan Rutjes! Ondanks dat het op kinderen gericht is, is het ook leuk voor volwassenen!

Klik hier voor de youtube-afspeellijst!

Muziek

 

 

 

 

 

 

 

 

Online piano leren spelen!

 

 

 

​YouTube-serie Vocal Sessions​

Zangeres Sanne Hans, ook wel bekend als Miss Montreal, is een van de vier coaches van The Voice of Holland. Op het YouTube-kanaal van het tv-programma geeft ze tips en tricks voor iedereen die wil leren om beter te zingen.

Bestand:Miss montreal.jpg

Nightly Met Opera Streams De Metropolitan Opera streamt gedurende deze corona tijd dagelijks een nieuwe productie uit zijn omvangrijke en award-winnende Live in HD-collectie. Dagelijks om 0.30 (tot 20 uur na aanvang beschikbaar) op metopera.org

Iedere avond om 20.00 komen allerlei verschillende muziekstromingen langs bij de livestream van Tivoli Vredenburg. De opnamen zijn ook terug te zien.

Digital Concert Hall De Philharmonie in Berlijn is tot nader order gesloten. Maar wie de Berliner Philharmoniker toch aan het werk wil horen en zien, kan terecht in hun Digital Concert Hall. Voorlopig hebben muziekliefhebbers gratis toegang tot alle concertregistraties en films.

Altijd al willen zien hoe Igor Levit woont? Houd dan zijn Instagram in de gaten, want vrijwel elke avond organiseert het Duitse pianofenomeen “social media house concerts”. The New York Times over Levits recente livestream van Beethovens Waldsteinsonate: „De pianoklank was een beetje blikkerig, maar de uitvoering was inspirerend en ontroerend.”

Wiener Staatsoper Wagners Die Walküre onder Simon Rattle, Verdi’s Falstaff onder Zubin Mehta, of toch liever Mozarts Le nozze di Figaro onder Ádám Fischer? Het is maar een greep uit de vele HD video-registraties die de Wiener Staatsoper deze dagen ‘weltweit und kostenlos’ uitzendt. Dagelijks om 17.00 of 19.00 (tot 24 uur na aanvang beschikbaar)

Lezen & Kijken

De luisterbieb is een bibliotheek op je telefoon of computer vol met luisterboeken.
onlinebibliotheek.nl. Ook te downloaden als app.

De Bieb voor BinnenBlijvers leent boeken uit en bezorgt ze aan je deur, in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Arnhem en Leiden.

Gratis documentaires kijken? De IDFA heeft 300 documentaires online gezet voor de afleiding.

Nu.nl heeft alle online initiatieven van bekende sterren verzameld, met o.a. sportles van Arie Boomsma en Kjeld Nuis en een thuisoptreden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. 

Op NPO staan allerlei podcasts te beluisteren met uiteenlopende onderwerpen. Neem aan dat het ook via de mobiel te beluisteren is.

Youtube

Op youtube zijn er al ontzettend veel filmpjes te bekijken! Nu plaatsen ook diverse makers een dagelijkse update, zoals:
Quarantaine TV van oud-lama’s Tilj Bekant, Ruben Nicolai en Ruben van der Meer.


Radio Oranje, gemaakt door Paul Haenen vanuit Betty Asfalt TV. Vertier via livestream, interviews en sketches.

Corona TV van Stefan Kazan (de zoon van Hans).

Twitch.tv

Twitch lijkt op youtube, maar dan met voornamelijk live uitzendingen (livestreams) van mensen die gamen en daar commentaar op geven.
Daarnaast zijn er ook andere kanalen waardoor je zomaar een live muzikant, dj, kunstenaar of iemand die aan het kletsen is “in huis” haalt.
Wanneer je je registreert kun je naast het bekijken van de livestreams hier ook op reageren via de chat.

Koken & meer inspiratie

Het YouTube-kanaal van Allerhande kan je video’s vinden over koken, zowel voor volwassenen als voor kinderen.