Activiteiten in en om huis

Hier vind je leuke activiteiten om te doen in en om je huis.

Infographic: 80 activiteiten om te doen als je een tijdje ‘thuis’ zit.

Doe mee! We nodigen je uit om mee te doen met leuke doe-drachten die je zelf kunt uitvoeren. Elke week krijg je van ons een nieuwe creatieve missie, om je met verf, papier, textiel, camera en/of andere materialen mee uit te leven. Extra leuk: je kunt er mooie prijzen mee verdienen.

Gezondheid & Welzijn

Lekker naar buiten 
Denk hierbij aan fietsen, wandelen, hardlopen of skeeleren. Want juist in deze tijd is extra beweging in de frisse lucht fijn. Houd hierbij wel de richtlijn van 1,5 
meter afstand in de gaten. En was bij thuiskomst goed je handen.

Verwen jezelf
Ga in bad of neem een lekkere warme douche. Lak je nagels, maak jezelf op, gebruik een maskertje of bodylotion. Neem wat tijd om je lichaam extra te verzorgen. 

Pak het 'Zelfhulp bij corona' boekje erbij 
Dit boekje is gemaakt met als doel: blijf in balans tijdens de corona-crisis. Elke BW-cliënt krijgt dit boekje, daarnaast is deze ook te bestellen via de website.

Een pot vol ideeën 
Maak briefjes met allemaal leuke activiteiten die je nog wilt doen. Stop de briefjes in deze pot. Wanneer je je verveelt pak je een briefje uit deze pot.

Het ‘dit gaat goed’ lijstje
Maak een lijstje met dingen die nu goed gaan en leg de focus daarop. Wanneer je meer kijkt naar de positieve dingen in jouw leven, zal je je veel beter voelen. Je kan er ook een complimenten lijstje van maken.

Dagboek schrijven
Welke gedachten spelen er door je hoofd? Schrijf de fijne momenten maar ook de eventuele zorgen die in je hoofd zitten op. Dit helpt je hoofd wat leger te maken. Daarnaast kun je je dagboek versieren met leuke plaatjes uit tijdschriften.

To Do list
Maak een lijstje met dingen die je wilt doen in de toekomst. Want een beetje dromen over de dingen die we straks weer kunnen doen kan geen kwaad. Denk aan grote dingen zoals op vakantie gaan en dagjes weg, maar ook aan kleine dingen zoals een nieuw soort limonade maken met verse ingrediënten.

Maak een dagstructuur 
Veel vaste activiteiten vallen momenteel weg, hierdoor valt ook je ritme weg. Een globale planning maken voor de komende dagen geeft houvast. Hierdoor leef je eerder ‘normaal’ volgens een dag- en nachtritme. In het 'Zelfhulp bij corona' boekje staat handige informatie en een voorbeeldschema. 

Verander je kamer/huis indeling
Je kunt eens even flink gaan opruimen of kijken of je de inrichting van je huis misschien anders neer kunt zetten. Maak van jouw woning een mooie, fijne plek om te zijn.Creatief aan de slag 

Een collage maken
Wat inspireert jou? maak hier een collage van. Denk hierbij aan quotes, verhalen of foto’s. Gebruik hierbij je favoriete kleuren. Of maak een collage over je toekomstige droomhuis. Alles mag, gebruik je fantasie! 

Kleurboek voor volwassenen
Ga aan de slag met kleurpotloden of stiften en maak een mooie tekening in een kleurboek voor volwassenen.

Tekenen/schilderen
Vraag mensen die je kent een opdracht te verzinnen om te schilderen of tekenen. Dat motiveert en is verrassend. Het hoeft niet mooi te zijn, het gaat erom dat je lekker bezig bent. Of maak een tekening of kunstwerk voor iemand anders, daar fleur je allebei van op.

Haken/breien
Pak weer eens die breipennen en maak een sjaal of misschien wil je wel leren haken. Op internet zijn verschillende gratis patronen beschikbaar. Of misschien heeft iemand nog wel een boekje thuis liggen.

Raamdecoratie
Deel je tekeningen en knutsels met de mensen in je buurt door ze voor het raam te plaatsen. Dat fleurt de straat ook een beetje op!

Sporten via de televisie of radio

Tv Gelderland
Kijk naar ‘Gelderland in Beweging’. Een initiatief van Omroep Gelderland en Sportservice Ede: “Er is heel veel in en om het huis dat je kunt gebruiken om te sporten. Dat laten we in onze lessen zien”. Elke werkdag op tv tussen 10.00 en 11.00 uur.

Nederland 1
Doe mee met ochtendgymnastiek. Iedere werkdag zendt Nederland in Beweging dit uit om 10:15 op Nederland 1.

Dagelijks op TV
Naast de speciale “Heel Nederland Thuis in Beweging”-trainingen, is “Nederland in Beweging” ook elke dag rond 10.25 uur op NPO 2 bij Omroep MAX te zien.

Dagelijks op NPO Radio 5, MAX Vandaag & de sociale media
Elke dag staat een ander lichaamsdeel centraal. Intensievere trainingen worden afgewisseld met minder intensieve trainingen. Elke doordeweekse ochtend op NPO Radio 5 in “Je Dag Is Goed” introduceert Olga de oefening van de dag bij Jeroen van Inkel. Ook motiveert ze via sociale media.

Puzzelen

Legpuzzel
Maak een legpuzzel van 500, 750 of misschien wel 1000 stukjes. Geen legpuzzel in huis? Vraag rond of je er een van iemand kan lenen.

Kruiswoordraadsel
Vul eens een kruiswoordraadsel in of probeer een sudoku puzzel. Wie weet ontdek je nog wel meer leuke andere soorten puzzels. Denksport zet je brein aan het werk en is goed om je gedachten even op iets anders te brengen.

Lezen of muziek luisteren

Boek
Nu heb je tijd om weer eens een boek te lezen. Heb je geen leuk boek meer in huis? Op aanvraag kunnen we allerlei leesboeken regelen om te lenen en ruilen. Je kan natuurlijk ook mensen in je omgeving vragen om een boek te lenen.

Tijdschrift
Vraag in je omgeving of er mensen zijn die nog tijdschriften hebben liggen die je kunt lezen

Muziek
Luister eens je favoriete cd en zet de muziek wat harder (denk aan de buren!) en zing lekker mee. Of probeer een nieuwe radiozender uit, wie weet wat voor leuks je ineens luistert.

Bakken of koken

Kijk of je in deze tijd juist eens een leuk (gezond) recept kunt uitproberen of een lekkere cake of taart kunt bakken. Misschien heb je zelf nog een kookboekje staan of kun je er eentje lenen van iemand. Vraag eventueel je omgeving om je te helpen met de boodschappen wanneer je zelf niet naar de winkel kunt.

Download de website

de geprinte versie van deze website:

Nieuws bulletin

 

 

Editie 8

Editie 9

 

Editie 13

Editie 14

Editie 16

Editie 17

Het nieuwsbulletin verschijnt om de 2 weken

 

 

Ontspanningsoefeningen
Meditatie brengt rust in je hoofd. Observeer je gedachten, let op je ademhaling en geef je gevoel de ruimte. Zoek meditatiesessies online op waarbij een spreker je begeleid of zet een rustgevend muziekje aan. Dit kan op je bed/bank of een matje op de grond. 

Tekenwijzer van Gerda

(zie hiernaast)

Houd je ervan om je te uiten door te tekenen? Volg de tekenopdrachten van tekenwijzer!

Iedere week verschijnt hier een korte inspirerende video met een boeiende tekenopdracht.

Tip voor begeleiders: zet deze film aan voor iemand die zelf geen laptop heeft. 

https://tekenwijzer.nl/kleur-buiten-lijnen-mee/

 

SWOA

De SWOA heeft een project wat "Friemelkleedjes" heet. Het is voor mensen die graag met texiel werken. Wie weet is dit iets voor jou!

Het artikel uit de Arnhem Koerier

Van Friemelkleden tot Doeborden: SWOA zoekt materialen en helpende handen!

 

Creatief:

Pablo Picasso was een van de beroemdste kunstenaars aller tijden. Hij was een kunstschilder, beeldhouwer en keramist. Hij heeft in veel verschillende stijlen geschilderd maar hij is het meest bekend om zijn kubistisch werk. 

Maak een gezicht als Picasso van karton.

Je hebt vast nog wel een doos liggen, bijv een verhuisdoos of wat lege verpakkingen van bijv de hagelslag. Die kun je mooi gebruiken hiervoor.

Knap een oud meubelstuk op

Dat ene kastje of die leuke oude stoel of misschien iets kleins als een dienblad. Nu is de tijd om een start te maken om die oude dingen op te knappen. Schuren, schilderen, misschien een leuk patroon erop met een sjabloon of uit de losse pols.

Rust in je hoofd

Om je hoofd leeg te maken; maak dan gebruik van een Braindump. Het is eigenlijk heel simpel. Pak een notitieboekje of een los A4 papier en schrijf alles op wat er in je hoofd zit. Zet eventueel een timer op max. 20 minuten. Het maakt niks uit of je er wel of niet iets mee doet of dat je het al eens eerder hebt opgeschreven.

Zorg dat al je gedachten en ideeën uit je hoofd op papier komen. Loop je vast; stel jezelf dan de volgende vragen:
-waar maak ik mij druk over/waar pieker ik over?
-wat moet ik of wil ik nog doen?
-wat mag ik niet vergeten?
-waarom heb ik het idee dat mijn hoofd vol zit?
-Hoe denk ik dat ik meer rust in mijn hoofd kan krijgen?be part of the visual braindump at vizthink philly's first… | Flickr

Op de site van Zorgbureau de Liemers staan leuke tips zoals deze:

Bekijk dit filmpje hoe je een plant leuk kunt ophangen. 

Kijk op deze site voor meer leuke tips wat je kunt doen thuis:

Zorgburo de Liemers